Fabryka Henryka Bienenthala powstała w 1902 roku w malutkiej wsi pod Warszawą. Wieś otrzymała nazwę Henryków. Dziś to osiedle w Warszawie kryje w sobie jedną z dwóch bardzo charakterystycznych fabryk. W bardzo podobnym stylu wybudowano fabrykę koronek na ulicy Burakowskiej.

W dwudziestoleciu międzywojennym gorzelnia drożdżowa Henryka Bienthala święciła triumfy pod względem ilości produkcji drożdży i spirytusu. W okresie okupacji przejęta przez Niemców zahamowała rozwój. Po Powstaniu Warszawskim, a przed styczniem 1945 Niemcy splądrowali całą fabrykę, ukradli maszyny do produkcji i wysadzili komin. Po wojnie spirytus zaczęto produkować w nowej lokalizacji obok Błonia (Polmos Józefów) a po śmierci Stalina w gorzelni na Henrykowie rozpoczęła produkcje Warszawska Fabryka Syntetyków Zapachowych.

Dzisiaj fabryka nadal znajduje się pod opieką Polleny Aroma, niemniej jest całkowicie opuszczona. Teren jest zamknięty. Wpuszczono nas przy okazji festynu w parku przylegającego do gorzelni.

DSC_2059-Recovered DSC_2066 DSC_2081 DSC_2100 DSC_2112 DSC_2133 DSC_2179